Er is veel natuur in en rond de gemeente

In de toekomst is er veel natuur in de gemeente. Met veel verschillende plant- en diersoorten. Die natuur loopt door binnen de dorpen en buiten de gemeente. Daardoor wordt het onderdeel van gotere natuurgebieden. Zo komt Geldrop-Mierlo in een mooi groen gebied te liggen. Een gebied dat precies tussen de steden Helmond en Eindhoven ligt. Dat maakt onze gemeente een bijzondere, groene woonplek. En een plek waar mensen vanuit de stad graag naartoe komen.

Deze natuur is ook belangrijk omdat het klimaat verandert. Als het heel heet en droog is, wordt de natuur minder warm dan het asfalt en de stenen. En als het heel hard en veel regent, kan het water beter in de natuur terecht komen dan op de straten van de stad. De natuur in en rond de gemeente is dus mooi, fijn en nuttig.

Wat we willen voor de toekomst:

  • In Geldrop-Mierlo is de natuur gezond en zijn er meer plant- en diersoorten. De natuur sluit aan op natuur buiten de gemeente.
  • In onze gemeente vind je een fijne, groene plek tussen de steden Eindhoven en Helmond.
  • We hebben minder last van veel regen en erge hitte dankzij de natuur in en rond de gemeente.

We willen dat allerlei dieren makkelijker van de ene plek naar de andere kunnen. Zodat ze geen of minder gevaarlijke wegen moeten oversteken. Of op een andere manier last hebben van mensen.

Er zijn gebieden in onze gemeente die onderdeel zijn van het Natuurnetwerk Brabant. Dat zijn natuurgebieden die allemaal op elkaar aansluiten. En zo eigenlijk één groot natuurgebied vormen. Die gebieden willen we zo natuurlijk mogelijk maken. We gaan ook verschil maken in welke soorten natuur we hebben. In sommige natuurgebieden kunnen mensen lekker wandelen en fietsen. In andere gebieden is het juist heel rustig. Zo hebben dieren en planten minder last van mensen.

De natuurgebieden die er al zijn, maken we nog beter. We zorgen ook dat er meer plant- en diersoorten komen. We zorgen ook dat de regen die er in de natuurgebieden valt, niet meteen wegstroomt. Daardoor worden die gebieden niet te droog.

In het boerenlandschap willen we ook graag meer plant- en diersoorten. Ook willen we meer hagen, houtsingels en poelen.

Onze doelen zijn:

  • De verschillende natuurgebieden in en rond de gemeente sluiten beter op elkaar aan.
  • De gebieden worden zo veel mogelijk onderdeel van het Natuurnetwerk Brabant.
  • Ook buiten natuurgebieden komt meer groen met meer plant- en diersoorten.
  • Grondwater en regenwater stroomt zo min mogelijk weg uit natuurgebieden.

Meer lezen?

Bekijk de omgevingsvisie op pagina 59 en verder.

Speerpunt "Multifunctioneel buitengebied"

Bekijk ook de andere speerpunten en ga door naar: 

Multifunctioneel buitengebied